Jag heter Göran Demnert och är numera heltidsproffs. Endast sponsrad av Pensionsmyndigheten. Kort sagt är jag pensionär. Men möjligen bara på utsidan. Har bloggat sedan 2006, så många tusen funderingar har det blivit.

Började cykla vintern 2013 och har sedan dess cyklat Vätternrundan åtta gånger. Hittills. Har även cyklat till Paris sex gånger med Team Rynkeby Stockholm.

Förutom cykling har jag på ålderns höst fastnat för triathlon. I september 2022 ska jag göra min sjunde start i en halv Ironmandistans. Numera i age group 70-75


måndag, februari 03, 2014

Prostatacancer och menisk

Allvarliga saker det där i rubriken. Har en känsla att det är mer "politiskt korrekt" att prata om kvinnors bröstcancer än om mäns prostatacancer.

Faktum är att prostatacancer är sveriges vanligaste cancersjukdom och varje år dör 2500 män av just den sjukdomen. Tillsammans med stroke, som är sveriges 3:e vanligaste dödsorsak, så är vi bara där uppe i 7500 dödsfall per år. Som kan minskas om sjukvården och forskningen får mer pengar.

Lyckligtvis har nu Karolinska sjukhuset dragit igång ett stort projekt för att forska om prostatacancer. De har dragit igång kampanjen Sthlm3 där alla män mellan 50-69 år boende inom Stockholms läns landsting kan vara med.


Man svarar på ett himla massa frågor om sig själv och sitt leverne, plus att man lämnar blodprov. Man får självklart reda på om man är i riskgruppen eller inte, och till och med om man bör söka vidare vård, då får man en remiss.

Idag lämnar jag mitt blodprov. Det här får man bara inte missa. Jag krånglade mig ur en stroke, och jag tänker förbanne mig inte riskera att ovetandes vara ett tänkbart prostatacanceroffer. No way.

Dessutom ska jag idag få mitt knä undersökt. Mitt artrosknä. Vill ha en "second opinion" om det verkligen är artros eller rent av en meniskskada. En hel del talar nämligen för att det kan vara så, och min förra doktor som diagnostiserade artrosen är i min värld en läkare man inte riktigt litar på. Han har feldiagnostiserat mig tidigare en gång.

På sätt och vis hoppas jag det är menisken, även om det innebär en liten knäoperation och massa rehab, men att gå med ett ont knä i ytterligare 25-30 år känns inget vidare.